Çalışma yöntemleri
Şekil. 1.2 de kremayer bıçakla çalışan özel tezgahlarla yuvarlanma metodu ile evolvent profilli
dişin nasıl kesildiğini görüyoruz.
Şekil. 1.2, MAAG diş açma sisteminin şematik gösterilmesi (Maag)
a) Başlangıç
b) Geri dönüş
c) Tekrar
d) Son ve geri dönüş
Kremayer şeklindeki bıçağın her iki yüzeyi aynı zamanda kestiğinden, dişlerin sağ ve sol profilleri
aynı anda oluşmaktadır. Zürich'deki “MAAG” fabrikalarınca geliştirilmiş olan bu diş açma
metodu şu şekilde çalışmaktadır. Kremayer şeklindeki kesici bıçak yukarıdan aşağıya bir
planya hareketi yapıp tekrar yukarıya çıktıktan, yani kesmekte olduğu dişli çarktan ayrıldıktan
sonra, dişli çark ekseni etrafında ufak bir dönüş yapar ve hem de bıçak eksenine paralel olarak bir
az ilerler. Sonra bıçak ikinci bir kesme hareketi yapar. Şekil. 1.2 de oklarla canlandırılmış olan bu
dönme ve ilerleme hereketleri bir tekerleğin kremayer biçimindaki bir rayın üzerinde yuvarlanma
hareketini göstermektedir. Bu dönme ve ilerleme hareketleri ne kadar ufak olurlarsa işlenen dişin
yüzeyi de o derece kaliteli olur. Kremayer şeklindeki kesici bıçağın diş sayısı sınırlı olduğundan,
tezgah ara sıra otomatik olarak kesme görevine ara verir ve çark dönüş yapmadan bıçağın başlangıç
noktasına geri gelir. Sonra bu çalışma hareketleri tekrar eder. D i ş l i l e r
www.guven-kutay.ch
9
Foto 1.5, MAAG tezgahımda açılan büyük bir helis dişli (Maag)
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder